Update

Första veckan på universitetet är ganska slapp! Vi blir introducerade till arbetet vi ska göra på Kliniken. Idag ska vi bli tilldelade en klient som vi ska ringa och göra en telefonintervju med sedan.

Universitetet vill inte att jag ska få läsa 200% så kanske blir det "bara" psykolog i höst. Jag har dock en plan på att ta en spanskkurs på medborgarskolan, så den inte försvinner!

Ska gå med i nåt som heter upplevelsesektionen också, då gör man äventyr kan man säga :) Roligt!!

Vi ses! :D


tillbaka

Tillbaka i Örebro!

Haft en helg med pappa och Paul på besök. Vi har ätit på IKEA (klassiker!) och gått runt i staden, som faktiskt blivit jättefin och "renoverad". Det är en OpenArt-utställning så det ligger massa konst överallt i staden. Borde ta med min kamera en dag och fotografera, för det är riktigt coolt!

Nu ska jag gå på SALSA :)

Centavos de Puente

Mot Örebro, Pennybridge, Centavos de Puente eller Centbrücke!

Det ska bli skönt att få leva i frihet där uppe ett tag och få sitt eget rum med lugn och ro (?)! Jag har varit en globetrotter i sommar eller kanske en borderline-traveller; för det är med stort nöje jag reser (det är mitt största intresse) men kanske också i jakten på att hitta min rätta plats och mitt rätta jag och vad man vill med livet. Efter sommaren i Argentina är jag nog ännu mer förvirrad var jag hör hemma och vad jag vill. Jag har lätt att anpassa mig och trivs på väldigt många platser. Det viktigaste är att jag matar mig själv med nya stimuli, intryck och upplevelser för att vara glad.



Snart hem...




Glada ligan åker hem imorgon från Wien! Idag har det varit 36 Grader så vi har knappt varit ute... så varmt så man smälter! Snart är det dags för Örebro, tentor, plugga 200% och gymkort!



Nu är sommaren slut. Har haft en riktigt bra sommar! Ska bli kul att börja i Örebro igen dock, för där är man liksom påväg någonstans (en psykologexamen)!

BBQ hos Timon




Timon och Mia i sandlådan! Sebastian som är Timons pappa visste inte ens om att 2 figurer från lejonkungen heter Timon & Pumba när han döpte sin son till Timon! Det är ett fint namn dock! Timon är 6 månader yngre än Mia, men han ser större ut!

Har idag känt mig som en argentinare eftersom vi varit på BBQ hos Sebastian, Dandan & Timon.

 

Timon med sin mamma



 färgglad mat. Kvinnorna tog hand om barnen medan männen grillade, klassiskt haha. Jag observerade mest och kickade med en fotboll.


Dags att gå hem och sova... för de små! Vi vuxna ska se dokumentären the secret.


En dag i Wien med lek


Mamma, pappa med Mia & min bror Alexander idag när vi badade i en pool vid en park. I Wien är 36 grader så man kan bara vara i skuggan!

 Jag i min fina tröja från Argentina (som jag köpte i Tjeckien).


Mamma och Mia lär sig imse vimse spindel. Mammas tecken är en spindel, pappa kallar hon farfar. Hon kan inte säga Verp än!

Europa-trip!

 
Jag, mamma & pappa har åkt bil genom Skåne till Ystad, tagit färjan till Świnoujście, därifrån åkte vi till min släkt som bor i en liten by i Polen - Rushow. Stannade där 2 nätter - 1 dag och sedan åkte vi genom Tjeckien (övernattade på gränsen mellan Tjeckien och Österrike) och nu är vi i Wien!


Min kusin Annas dotter Gracia (10 år) och min andra kusin Kamillas dotter Magdalena (2 år).
En varm dag i Polen!


Kamilla, Anna, Jag med Magdalena, mammas syster Barbara, mamma, mammas bror (Wicek).


Mia, min brorsdotter. Hon bär en hatt som jag gett till Judith i 30-årspresent. Perfekt att använda som solskydd och rynkförebyggande åtgärd!


Den nya, Niklas! Visste ni att han är typ blind? Alla bebisar ser bara det som är riktigt nära dem när de är så små. Det skulle bli för mycket med alla synstimuli. Det märks när man ska titta på honom, han stirrar bara ut i luften.


Påväg hem från lekplatsen.

I Österrike kommer det bli 36 Grader i veckan!

Dagens citat


We are what we repeatedly do

eller...

We are what we repeatedly think

Vilken väljer DU? Tankar påverkar vad vi är men även vad vi gör hela tiden formar oss till de vi är.


Obsession or passion?

Jag funderar på det... ibland älskar man nåt så mycket att man vill ägna all tid åt det och glömmer allt annat!! Som för mig just nu... jag älskar det spanska språket! Jag borde plugga på allt möjligt annat men jag läser då ingenting annat än spansk grammatik och glosor. Fick höra att jag är obsessed. En aning kanske, men jag ser det snarare som en passion! Jag är rädd att glömma allt om jag ej håller det vid liv! Jag gräver det bara djupare i min hjärna nu helt enkelt.


Jag och en spanskbok i mitt rum i Argentina.

Kaoz?!

Nu har jag precis sett mina två scheman!

Schema 1: Psykologprogrammet termin 7 (avancerad nivå)
Schema 2: Kriminologi C (uppsats!)

Jag kommer att plugga 200% och känner mig redan en aning stressad... hur ska jag hinna allt? Ja, jag får börja och se hur det går helt enkelt. Blir det KAOZ så får jag väl hoppa av kriminologin. 15 poäng i kriminologin är först vetenskapsmetod (hjälp!!!) och resten är att skriva en uppsats med Blerta. Ska försöka mentalisera att jag kommer klara det. Måste lära mig planera och fundera ut vilka böcker jag behöver och så vidare. Ingen tid för något socialt liv.

Imorgon ska jag få testa på fisk-spa!


Fiskarna äter upp all död hud och man får samtidigt en avslappnande massage!

Hattar!

Fick äntligen den efterlängtade hatten av Jenny.

 

Lite andra hattar (från igår):



Vilken hatt skulle du helst vilja ha?

Jag & Paul lagade middag igår, det blev riktigt gott! Det var stekt ris med chili, vitlök, kantareller, lök, harrico verts, risvinäger, kycklingfondue, buljong, kyckling, kalkon, zuccini, ägg. Gott & mumsigt!
Efterrätt: mjölkfri glass, toscakaka & blåbär...och godis, i all oändlighet!

 Systrarna Wendt i köket. 

Hemma.

Nu är jag hemma i skogen, i Yngsjö. Matas konstant här. Mamma har skaffat 60 liter, 60 LITER (!!!) blåbär :) Wow det är gott. Det är kul att träffa familjen! Jag börjar bli lite rastlös redan. Men jag vet att höstterminen kommer att bli tuff så det är bäst jag vilar upp mig... men har några saker jag behöver plugga på innan skolan börjar!



Argentina! Jag saknar att dricka mate, att pussas på kinden när man hälsar (här är det en handskakning), att folk anfaller en med frågor istället för att springa undan... etc. Finns bra grejer med alla ställen! Jag tror jag gillar att leva i lite kaos, det är mer spännande!

Välkommen Niklas!


Här är lille Niklas, en dag gammal! Han heter Niklas Wendt och är son till min bror Alexander och hans fru Judith. De bor i Wien, i Österrike.


Niklas med sin storasyster, Mia. Mia pratar för tillfället svenska och tyska!


Familjen Wendt som bor i Wien!

Jag ska hälsa på dem snart! :) Först ska jag vila upp mig i Sverige efter äventyren i Buenos Aires!

Näst sista natten i BsAs... terrible!


Här spenderade jag min natt... Jiha.

Igår hade jag lite ont i magen så jag stannade hemma (annars var planen att gå på en polsk restaurang rakt över gatan). Jag skulle kolla på en film. Min vän John kom över för att sällskapa. När jag skulle följa till dörren och säga hejdå (utan skor och nycklar) så slog han igen dörr nummer 1, av misstag (det finns en lucka mellan dörr 1 och dörr 2)! Dörr 1 är en stor svart plåtdörr som kan öppnas från insidan utan nyckel men inte från utsidan, dörr 2 är en glasdörr med samma princip. Detta resulterade i de facto att jag skulle få sitta i den kalla luckan på 1 kvadratmeter hela natten.

Mina två andra rumskamrater var ute i nattlivet och Sinda sov (men mitt och Sindas rum är i samma lägenhet, men ett eget hus efter någon slags terrass) så det är omöjligt att höra bankningar och skrik.

John var snäll och satt i luckan med mig... timmarna gick... 01.00, 01.30, 02.00, 03.00, 04.00, 04.25, 05.00...och tillslut 05.29 kommer min rumskamrat Randolph med sina två vänner hem! Jag har aldrig varit så glad att se honom! John åkte till ett hotell (missade sin fest) och jag satt uppe ett tag till innan jag tillslut somnade.

Jag hade tur eftersom ibland när mina rumskamrater går ut kommer de ej hem på 1-2 dagar! Sinda skulle ut vid 10-snåret så jag visste jag skulle komma in förr eller senare, men golvet var kallt och man kan se in från dörr nr 2 från gatan! 5h 30min zoo räckte.

Idag är min SISTA DAG i BsAs! Jag behöver köpa vykort så jag kan skriva sådana på planet... hem :)

En ekologisk park i en storstad på 13 miljoner personer.

På söndag åker jag hem! Idag var jag i den ekologiska parken bakom skyskraporna med Javier! Det var trist att säga hejdå till honom! Vi gick runt bland skyskraporna och några meter bort är en ekologisk park. Ser ganska häftigt ut!


Djungel och...

...storstan!


...och vatten (rio de la plata), på andra sidan ser ni Uruguay.


Javier & bron som liknar en tangodansare!

Det är nu man ska säga hejdå till vänner och Buenos Aires! Lite splittrad på vad jag ska ägna mina sista timmar!!!

Missförstånd

När man är trött, huvudvärk och har kass internetuppkoppling sker det lätt missförstånd!

Igår pratade jag och min vän Magali om Lukas som hon är lärare till och han är även en vän till mig. Jag ville berätta för henne att jag träffade honom igår (klockan 12) före han stack till hennes lektion (klockan 16).

Jag skrev:

"I met him before u"

Sen försvann jag (internet dog)

Hon trodde jag var offended och arg, men de facto råkade det bara bli så på grund av diverse omständigheter! Ganska roligt nu i efterhand, loco (crazy!).


Magalui!

PIZZAKON

Detta finns inte i Sverige:



Pizza gjord som en kon!

DAGENS BÄSTA ORDSPRÅK:

TO ASSUME = TO MAKE AN ASS OF YOU AND ME

ASSUME = ASS U ME


5 bra och dåliga saker från min tid i Buenos Aires!

B-R-A!

1. Äventyr/fysisk aktivitet.
Jag har gjort skydiving, klättrat både inomhus och utomhus och spelat fotboll. Vad man än vill hitta här, finns. Det är en stad på 13 miljoner människor så det finns alltid någonting för alla! Skydiving var min andra gång, i Buenos Aires och helt amazing! Klättra är kul och jag ska försöka hitta nånstans att klättra i Örebro! Hade ett gymkort i början men sedan fick jag för mycket annat att göra så det har tyvärr inte blivit så mycket träning här.


Klättring inomhus, skydiving & fotboll :)


2. Min resa till Iguazu
De "bredaste" vattenfallen i världen som man kan se från Argentina, Brasilien & Paraguay. Jag åkte med några amerikaner och de har visumprobem så vi höll oss på den argentinska sidan. Det är dock den sidan man ser mest från och det är absout vackrast. En once in a lifetime experience som jag velat "bocka av" från min lista länge!


Vattenfallen, jag och mina vänner!

3. Att vara turist i Buenos Aires
Att vara turist här och åka på hel- och halvdagsturer är något jag uppskattat väldigt mycket. Lärt mig mycket om Argentina och dess historia. Det har varit mycket intressant och lärorikt! Jag har en hel del tips angående vad man ska se om man åker till Buenos Aires!


Casa Rosario på Plaza de Mayo, gatukonst samt skyskrapor (jag är ett stort fan av skyskrapor!)

4. Spanskan
Tagit spanskkurs på två ställen, mestadels i grupp men även med privatlärare. När jag började voluntära på sjukhuset kunde jag noll spanska, nu när jag säger ett ord eller en mening får jag en applåd varje gång! Har lärt mig väldigt mycket spanska. Har även kunnat öva genom att gå på något som heter Spanglish. Man träffar folk från Argentina som vill lära sig engelska och pratar fem minuter spanska och fem minuter engelska!

5. Det sociala livet
Argentinska personer har ett stort socialt liv då de dricker mate tillsammans och gärna går ut på restauranger! Jag antar att jag levt mitt eget liv men med inslag av Argentinskt sätt att vara. Har fått nya vänner genom språkstudierna först och främst, samt rumskamraterna! Jag gillar att träffa nya människor! Mat, nöjen och shopping är dessutom mycket billigare här! :D


Te på en restaurang

D-Å-L-I-G-T

1. Kriminaitet
Argentina sägs vara säkert jämfört med resten av Sydamerika. Har dock varit med om tre mycket små draman. Hört många som blivit utsatta för brott, men sedan finns det folk som aldrig blivit utsatta för brott. Man ska iallafall försöka smälta in, inte prata engelska eller visa att man är turist på något sätt. Inte gå själv och bara åka med vissa taxibilar. Det skiljer sig mycket beroende på vilket område man är i och på vilken gata man är på. Jag bor i ett av de säkraste områden, eftersom det är dyrare att bo här.

2. Mitt voluntärarbete
Jag har jobbat på ett sjukhus med barn. Jag tror inte jag är typen som jobbar gratis för det första, sen är jag nog inte typen som betalar för att jobba gratis heller. Det kommer att se fint ut på mitt CV men jag har inte fått ut så mycket av det. Har insyn hur ett statligt styrt sjukhus kan fungera dock. Det är sorgligt hur det är på statliga sjukhus, voluntärarbete är nödvändigt. Dock har läkare och personal glada miner och positiv attityd för att göra det bästa av situationen. Varje gång jag ser sjukhuset hör jag i mitt huvud en sång från en skräckfilm. Det är inte vackrare på insidan än utsidan. Dock får folk vård där och det är intressant att veta det jag vet om det.



3. Maten
Den är inget speciellt faktiskt. Det har varit lite svårt för mig eftersom allergier inte riktigt existerar på samma sätt här och de tror knappt på mig ibland när jag vill ha utan mjölk. Den godaste maten jag ätit i Argentina har min kompis Kris lagat! Jag har ätit på en av de finaste restaurangerna. Det var gott, förmodigen är det bara jag som inte är fan av att äta kossor! Att äta kött är Argentinas grej och det är riktigt billigt och fint kött oftast.

Har också hört att de inte skriver allt på ingredienserna, så man kan inte lita på det.

4. Vinter
Det är vinter här. Temperaturen är 3-23 grader. Just nu är det 3 grader och det är verkligen kallt. Blir trött och vill bara gå i ide när det är så kallt. Min sista vecka (nu) ska bli en kall vecka, så jag kommer nog försöka hålla mig inne, förrutom alla transportsträckor. Ser fram emot sommar i Sverige faktiskt!

5. Sent liv
Middag här äts normal sett mellan 22-24. När folk ska på disco går de ut vid 2 eller 3. Jag är en morgonmänniska och vaknar 9-10 oftast oavsett vad, att komma hem från ett disco klockan 6-7-8 passar inte mig direkt eftersom jag inte kommer må bra av en timmes sömn bara.


Min enda gång på ett disco (i Iguazu). Varit på en hel de pubar istället... !
För er/de som älskar nattliv/klubbliv är Buenos Aires den perfekta staden!

TACK FÖR MIG! Jag är nöjd med min vistelse här och har fått perspektiv på saker och ting och mig själv.






Skrämde en ficktjuv

Idag hittade jag empanadas med sojaost i, gissa om jag blev glad! Goda var de också, det kanske blir några sådana framöver :) Framöver är inte så lång tid dock, åker hem på söndag!

Denna vecka får jag privatlektioner. På universitetet Buenos Aires lärde jag mig nya saker varje dag senaste månaden, nu får privatläraren på min första skola (IBL) lära mig allt jag missat eller inte förstått. Hon är väldigt bra och det är väldigt intensivt, har flera ton hemläxa!

Florida street är stället där alla turister hänger. Idag blev jag nästan pickpockad där. Jag hade ryggsäcken på ryggen, hade inget värdefullt i den och plötsligt kände jag nåt, vände mig om och då höll en kille på att dra ner kedjan på ryggsäcken. Jag skrämde honom!! Han fick inte med sig mina spanskböcker, min vattenflaska eller banan. Har inget värdefullt i ryggsäcken här, det är för riskabelt.

Nu har jag upplevt mer brott under två månader i Argentina jämfört med vad jag upplevt i hela mitt liv, tror jag.


RSS 2.0