Päronen har landat!

Mina päron har landat. De bor på ett hotell i Sha Tin som ligger två stationer bort, det tar nog en halvtimme att ta sig dit! Jag ska träffa de om några timmar, det ska bli roligt. Nu har jag umgänge i tolv dagar framöver :)

Imorgon fyller mamma 60 år!!

STOR DAG!

Ja, idag var det en stor dag, för jag fick lyssna på en av de största inom psykologin. Philip Zimbardo! Kanske säger Stanford Prison Experiment er någonting? Det var ett experiment då slumpvist utvalda personer fick agera fångar eller fångväktare. Experimentet fick avbrytas då den sociala förväntan och rollen och makten som fångväktarna hade gjorde de rent av onda och omständigheterna för fångarna blev inhumana. Det visar att människor lätt kan falla över på den ondskefulla sidan.

Han fyller snart 80 år och har under början av sin karriär forskat om varför människor är onda! På senare tid har han fokuserat på heroism och att få människor att bli hjältar istället. Hjältar är inte de som vinner OS eller åker till månen, de är förebilder. Hjältar är de som ställer upp i vardagen, som hjälper en dam över gatan eller hjälper någon som verkar behöva hjälp. Väldigt inspirerande föreläsning!
 
Som ni ser på bilderna så är han väldigt populär! Jag, Elias & Saana fick iallafall en bild med honom tillslut!
 

Utkast: Jan. 29, 2013

Idag anmälde jag mig till klasser i Kung Fu! Två timmar i veckan blir det! Jag tycker att det ska bli spännande!

Ikväll ska psykologi-gurun Zimbardo ha föreläsning här åp CUHK! Det ska bli grymt spännande att se honom! Tills vidare!

CUHK 50 ÅR!

Idag var det en speciell dag, för Chinese University of Hong Kong fyller 50 år! Det firades med ett Walkathon och massa evenemang på universitetet!

Bland annat var det ett riktigt coolt band som spelade. Någon undrade om vi ville upp och dansa framför alla (vi var typ 7 utbytesstudenter). Vi gick upp på scenen och dansade! Hamnade bredvid en kille från Mexico och därför började vi dansa salsa!! Det var roligt! Hade lunch med en gammal och flera nya kompisar idag, finns många trevliga här! Sen gick vi till lianen i skogen och lekta Tarzan!

Vegetarisk fredag

Varje fredag är vi ett gäng som åker till stan för att äta vegetarisk mat! Igår var andra utflykten! Maten var helt ok...! Men det är lagom att åka till stan 1-2 gånger per vecka tycker jag. Jag trivs bäst på Campus! Idag har jag försökt plugga men det har inte gått speciellt bra. Jag ska fortsätta med det imorgon!

Annars var det en fest på ett tak här på Campus och det var trevligt! Ikväll ska jag lägga mig tidigt :) Godnatt!

Tarzan i djungeln!

Igår var en trevlig dag!

Jag & Tobi från Tyskland tog en promenad runt campus - som även består av skog och bäckar, liknande en djungel. Vi klättrade ner i bäcken och så plötsligt hittade jag en lian. Vi började slänga oss i den från ena sidan bäcken till andra sidan samt att gå ballerina med hjälp av lianen på ett räcke. Det var farligt och roligt. Efter en timmes lek skulle Tobi fotografera när jag flög, såklart den omgången så landade jag snett på min fot och stukade den. Ajajaj - så nu får jag väl försöka ta det lite lugnt!

...fick halta till en middag som vi sedan skulle gå på kallad "english tabel". Då får "locals" och "native english speakers" träffas, få en gratis middag och öva på engelska. Vi var ungefär 100 stycken i en fin restaurang. Middagen var jättetrevlig. Man hade en siffra under sin tallrik och 2 utbytesstudenter och 8 locals som råkade ha siffran under sin tallrik fick "äran" att gå upp och hålla ett tal i två minuter! Läskig grej va? Jag tänkte gå flera gånger, hoppas inte lotten hamnar på mig!

Träning

Så, då har jag äntligen fått ett gymkort för denna terminen! 10 kronor kostade det! Gymet är bra och jag planerar att hänga där mycket!

Jag och min kompis John gjorde Tai Chi imorse, det var väldigt skönt faktiskt, känns som man får en positiv start på dagen av det.

Funderar på att ta Kung Fu-klasser också, dock vill jag inte stressa med för många projekt, men det skulle vara spännande!

Idag har jag 45 minuters klass bara, sen ska jag hämta upp en t-shirt. På söndag är det något som heter Walkathon, eftersom CUHK fyller 50 år!

Förresten så är det varmt här idag, 22,5 grader :) varmt!!!

Det känns tryggt

Japp. Här i Hong Kong, på Chinese University of Hong Kong så använder de sig av nåt som heter add and drop. Det innebär att man under en vecka får testa på kurser och sen kan man adda och droppa dem. Man kan göra pre-selection och då har man en plats. Jag testade alla mina kurser och var nöjd med tre och missnöjd med två. Jag testade några andra och tyckte om de istället. Jag addade två. På den ena kursen var jag nummer nio på väntelistan, men jag fick den iallafall, så nu måste jag säga att jag är riktigt nöjd med mina kurser här i Hong Kong!

Kurserna jag ska läsa är:
Emotion and Motivation
Consciousness (om drömmar, sömn, hypnos osv)
Culture and Psychology
Psychology and Law
Counselling & Guidance

Alla kurser har tentor eller quiz och något paper. En av kurserna har ett grupparbete.

Mitt schema


Lite bilder hur jag bor!

Översta bilden visar korridoren jag bor i, bor i rum 206.
Högra sidan är min del och vänstra sidan är min rumskamrat! Det ser lite stökigt ut.
Köket! Här lagar jag två ägg varje morgon!
Utsikten från köket imorse:

Filippinerna 2 go

Ja, då bokade jag precis en resa till Filippinerna, 12:e-16:e februari, det är dagen efter mina föräldrar åker härifrån. Jag är ju i Asien nu och jag måste passa på att resa! Det är dessutom Lunar New Year Vacation, så det är ett utmärkt tillfälle att åka iväg någonstans! Utbytesstudenterna formade en grupp för alla som ville åka till Filippinerna och jag känner en av tjejerna som ska åka iallafall, men det blir spännande! Har velat åka dit sedan jag jobbade på lyxkryssningen och träffade många från Filippinerna!

Idag är det söndag så jag tänkte tvätta och göra lite research vad jag kan göra med mina föräldrar när de kommer hit. Bland annat tänkte jag ta med dem till Macau, på en dagstur bara. Dit har jag inte åkt men det ska vara fint där har jag hört!
 

Andy Warhol

Idag tog vi tunnelbanana till stan för att kolla på en utställning om kinesisk vs västerländsk konst, samt Andy Warhol. Vi var nog 30 internationella studenter som fick en guidad tur där.

 
Första bilden är utanför konstmuseum. Andra bilden är i hamnen på Engie, Angela, jag & Jenny. Alla från Korea.
 
Här kommer en bild utanför en affär som heter Sasa, som har många olika hudprodukter. Jag har inte handlat där, men jag ska gå dit någon gång när det ser ut att vara tomt på folk!
 
 

En vecka i HK

Ja, då har jag varit i Hong Kong i en vecka. Har testat på olika kurser och jag tror jag har bestämt några som jag tycker är intressanta och relevanta för min utbildning! Har kunnat testa massa kurser denna vecka och nästa vecka är det "add/drop", då kan man hoppa av de man inte gillar och lägga till såna man gillar. Tycker jag hittat en bra kombination nu, men det är bara en kurs som är full, som jag hoppas att jag får dock.

Var på en resebyrå idag och köpte biljetter till Singapore! Jag, mamma och pappa ska dit 1-4:e februari. Funderar på mer resor, hört att 15 stycken av utbytesstudenterna ska till Filippinerna över kinesiskt nyår bland annat. Hmm...tåls att tänka på :)


Första kursen!

Ja, jag blev lite chockad av första kursen och funderade hur jag kan använda den i mitt yrke, men under föreläsningen började jag ändå tycka att den kanske skulle kunna bli intressant.

Det handlar om sociala dilemman så som att donera organ, sortera sopor, rösta eller inte, äta sushi. Kursen består av en tenta, ett paper och ett grupprojekt. Som grupprojekt ska vi med någon slags insats övertyga folk att donera organ. Det verkade galet för mig till en början men sen kom jag på att det kan bli kul. Man ska vara ute på fält i två dagar, en dag ska man inte göra någonting speciellt, bara fråga om folk vill donera organ och andra dagen ska man göra någonting utifrån teori som ska övertala folk!

Tidigare terminer har tyckt att psykologin är för "tung" och därför har föreläsaren försökt göra kursen lite lättare, YES!

Hittade en trevlig klasskamrat där iallafall.

D-Uppsatsen!

Efter mycket hårt hårt arbete fick vi G på examensuppsatsen! Både jag & Teo tyckte vi förtjänade VG (of course!!). Vi la ner våra hjärtan på uppsatsen och var nöjda med den, men fick 70 av 100 poäng på den, 75 poäng är VG. Egentligen spelar inte betyg någon roll, men ändå känns det lite som en besvikelse att inte få VG.

Får väl se hur det blir med kriminologin, när jag bara fått till framsidan!

Första skoldagen

Det blev ingen första skoldag! Det var inställt idag eftersom det var en tutorial och de har man efter man haft lecture. Så, jag träffade en norsk klasskamrat som också missat det. Vi hade lunch och jag passade på att lära mig lite norska samtidigt. Imorgon gör jag ett nytt försök, då är det mer socialpsykologiska klasser, ska bli riktigt spännande!

Annars går det bra här, lär känna folk lite mer hela tiden.Igår var vi på ett megastort köpcenter i Sha Tin! Hittade till SkinFood och köpte en sak Malak önskade sig därifrån.

På universitetet äter man alla sina måltider för ca 25 kronor, mycket bra pris!

Igår kväll skickade jag in min & Teos D-uppsats och publicerade den på DIVA. Äntligen!! Ska väl ta tag i det sista kriminologijobbandet nu också :) Hoppas att jag kan lägga det bakom mig snart!

De ska slå ett rekord i HK!


Jacky Chan då & nu (2013 & 2008)


Första bilderna!

Idag åkte vi på tour till Victoria Peak, Aberdeen (ett fiske/båtområde), Stanley Market & tillsist hamnen.
Bilden ovan visar hamnen by night, min kamera är tyvärr lite dålig.
 
Det krånglar lite att ladda upp bilder, men ska försöka senare!
 
 

Välkomstmiddag!

Igår var det välkomstmiddag för över 300 nya utbytesstudenter! Jag hamande vid det vegetariska bordet eftersom det var mest mjölk-, fisk & skaldjursfritt. Men det var bra eftersom jag fick träffa nya personer där och maten var supergod. Vi fick åtta rätter inserverade! Rektorn (fast med jättelång titel) satt vid vårt bord, han var jätterolig. Efte middagen åkte jag, en svensk & australiensisk tjej in till stan för en liten promenad.

Lagom kväll. Den svenska tjejen är iallafall äldre än jag, annars är jag ju bland de äldsta här, även om folk säger "oh, you look good for your age"... haha, 26 eller 27 som jag snart blir låter väl gammalt i öronen på en 20-åring!

Idag är det city tour av Hong Kong! :) Ska bli trevligt!

Vinter i Hong Kong

...är som sommar i Sverige! Jag njuter av solen!

:)

Börjar få koll på geografin på Campus nu, lösenord och annat. Det känns betryggande! Jag har ett begär att också gå kurs i kinesiska, men jag tar alltid på mig att göra för mycket jobb, så jag försöker att stilla begäret och helt enkelt försöka softa istället! Men självklart skulle jag läst kinesiska om det inte vore för den hektiska terminen som just var!

Introduktion

Idag har det varit introduktion hela dagen. Hamnat i ett gäng med koreaner, ibland känns det som slumpen - vilka man pratar med första dagen och sedan går omkring med överallt. Har även hört lite svenska röster, men har inte pratat med dem, jag väntar ett tag med det, tänkte jag hehe. Men vi får mycket information och det ska bli skönt när den lägger sig och man får kontroll på läget. Men alla är väldigt trevliga och hjälpsamma nu :)

Mina korenska vänners namn är jättesvåra! De har ju även engelska namn som de tänker använda! Jag ska få döpa en tjej för hon har inget engleskt namn. Ska komma på en lista till imorgon!

Ska bli intressant att se vad denna termin har att erbjuda! Träffade nyss min roommate som verkar väldigt trevlig också!

Kulturkrock 1

Första dagen, första kulturkrocken. Det är mest jämställdhetspersonen i mig som kokar! Jag bor ju ett hostel med bara tjejer och det finns massa regler för när killar får vara på besök och i vilka rum de får vara och där de absolut inte får vara. Jag tycker det är diskriminerande att inte låta personer på grund av könstillhörighet inte få vistas på vissa platser. Antar att det ser ut så i stora delar av världen.

Framme i Hong Kong

Efter 20 timmars flygande så landade jag i Hong Kong. Tog en röd taxi till Sha Tin, området där jag ska bo. Campus är gigantiskt, som halva Örebro typ. Jag bor i området Chu Ching College, i ett hus med bara tjejer, sen delar jag även rum med någon, som inte kommit hit än. Dusch och toaletter delar jag också med ett gäng andra.

Det var underbart att flyga iväg, då kände jag mig levande. När jag väl anlände på Campus blev allt mycket snurrigare! Fick massa olika papper att fylla i och koder att hålla koll på. Det behövs en kod för att aktivera air condition på sitt rum till och med. Jag är jätteförvirrad. Jag kanske inte kan förvänta mig något annat första dagen, eller? Jag ger det en månad innan jag hittar runt här och känner mig bekväm. Nu är det KAOZ. Men det ska väl övervinnas det också, i vanlig ordning.

Iallafall, ser jag fram emot att sova sen om en stund, när jag har packat upp. Trött!

IMORGON!

Ja, imorgon bär det av! 13.15 lyfter planet från Köpenhamn och Paul och pappa åker med mig dit. Vi ska äta kycklingklubbor innan jag hoppar på planet så jag blir mätt och belåten!

Jag ska försöka uppdatera er från Hong Kong, ladda upp bilder och sådant!

Sista dagen har bestått av ärenden på stan, middag med farmor och pappa följt av en middag med Paul och mamma! Jag handlade lösgodis på MAXI. Nu ska jag packa väskan!!

Hjälp!

2 dagar kvar...

Om 2 dagar åker jag till Köpenhamn och tar flygplanet till London och vidare till Hong Kong. Borde åkt en dag tidigare (nu blir det stressigt när jag kommer fram), men ville vara hemma så länge som möjligt när jag bokade biljetterna.

Igår var Jenny & Lina hos mig på middag, fika & strandpromenad. Det är nog det sista jag ser av mina vänner som bor i Sverige innan jag åker. Jag ska försöka packa nu, men det är riktigt svårt att packa! Jag vill ta med alla mina favoritkläder. Det är ju även svårt med temperaturen, hur varmt kommer det att bli? Nu fick vi mail om att ha med varma kläder, för det kommer vara 11-16 grader och kvällarna blir kalla.

Nåväl... jag hoppas ha nåt slags trådlöst internet där jag bor så jag kan uppdatera :) Just nu är allt så ovisst. Det är lite läskigt, men samtidigt spännande!


Om 4 dagar...

Yes, om 4 dagar åker jag till Hong Kong! Har verkligen fått vila och inte göra mycket alls här i Yngsjö. Kommer vara utvilad inför nya äventyr. Har bokat biljett till mina föräldrar, de kommer dit sista januari och stannar tio dagar, då kommer vi även ta en helg i Singapore. Ska bli roligt att pricka av resedestinationer! Jag har inte varit i Asien speciellt mycket. Varit i Japan & Hong Kong och mellanlandat i Singapore, men det finns alltså mycket kvar att utforska!

Det är under 20 grader där nu så det kommer nog vara ganska kallt. Jag ska ta med jättevarma kläder att sova i eftersom de inte har någon central heating, men det blir nog varmare där också ju längre tiden går!

Strandpromenad

Varit sjuk, börjar bli bättre. Tog en strandpromenad för det.
Min playa:


Förberedelser inför Hong Kong

Nu har jag suttit en hel dag och försökt sätta mig in i vad jag ska göra i Hong Kong! Innan idag visste jag att jag ska flyga dit den 8:e januari och flyga hem den 25:e maj...och studera psykologi. Lite bättre koll och lite lugnare känns det nu iallafall. Jag vet vad jag ska läsa nu, enligt planen, dock kan det ändras när man kommer fram!

- Psychology and Law
- Culture and Psychology
- Culture, Groups & Social behavior
- Psychology of Gender
- Counselling & Guidance

Ser mest fram emot Counselling & Guidance och minst Psychology & Law. Jag kan inget om HK-lagar och det är därför. De andra tror jag mig ha någon liten grundkoll inom, men det kanske är helt annorlunda att studera i HK än här. Ska bli utmanande och lärorikt. 

Mamma & pappa kommer i slutet av januari och då kommer vi nog att ta en liten resa till Singapore också! Även en kompis från Japan kommer i maj. Får se om jag får nåt mer besök!

Bilden är från Hong Kong, en stor Buddah och min syster.


GOTT NYTT ÅR 2013!

För att sammanfatta år 2012 så var det ett år som bestod av utmaningar. Jag firade nyår i New York med härliga människor (bland annat Teodor, Mona, Waldemar & Ray). Hemma i Sverige väntade en ganska rolig termin på psykologprogrammet och även lyckat klientarbete. Åkte även till Egypten med Fremling, Mona & Teodor och tog ett dykcertifikat, det var en höjdpunkt. På sommaren åkte jag & Malak till Australien för att hälsa på Lina, Johanna & Kristina, vilket även detta var mycket lyckat och trevligt. Efter den resan kom jag hem i några dagar för att förbereda min, Teodors, Fremlings & Anders 140 mil långa cykeltur! Snacka om UTMANING! Det kommer jag troligtvis inte göra igen men jag skulle definitivt göra om det om jag hade ett nytt liv! Den andra stora utmaningen kom när jag bestämde mig för att skriva en D-uppsats tillsammans med Teodor och en C-uppsats tillsammans med Maria, samtidigt! Dessutom hade jag två jobb samtidigt. Jobben fick ryka i november och jag fokuserade på uppsatserna. Det var riktigt tufft emellanåt och jag har fortfarande lite kvar på C-uppsatsen, men opponeringarna gick bra och jag kommer nog i mål med dessa även om det inte är inom 2013. Vet inte om jag skulle råda nån att göra två uppsatser samtidigt, det är slitsamt, men jag har bevisat för mig själv att jag är "galen" och att det går, bara man vill och lägger upp sitt liv kring det! Under året har salsan varit en stor glädje i mitt liv, senaste månaderna har jag inte kunnat träna som vanligt men jag hoppas träna som vanligt igen under 2013. Om en vecka åker jag till Hong Kong och ska studera där fram till 25:e maj, sedan kommer jag hem för att gå på examensmiddag den 5:e juni och examensceremoni den 7:e juni. Då är jag färdig psykolog. Jag hoppas ha ett jobb i höst, ska söka i Örebro och i Skåne. Det är framtiden det! Det var mitt år. Jag hoppas ni haft ett trevligt år och att det kommande året kommer att bli ännu trevligare!! Kramar!

Johanna, Jag, Lina, Malak i Australien (Blue Mountains).

RSS 2.0